Turvallisemman tilan sopimus
Taitavan osallistumisen ja turvallisemman toimintaympäristön periaatteet Ikikaiku-toiminnassa
Nämä periaatteet koskevat Ikikaiku-elämänperintösäätiön hallituksen ja sitä tukevan, aktiivisen lähipiirin toimintaa. Ikikaiku-säätiön omistautujayhteisöillä on itsemääräämisoikeus, jonka nojalla ne voivat itse muotoilla keskinäiset periaatteensa ja sopimuksensa. Säätiö edellyttää omistautujayhteisöiltä kokonaisvaltaisen kestävyyden huomioimista kaikessa toiminnassa. Myös yhteisön periaatteiden ja sopimusten tulee olla perusteltavissa kokonaisvaltaisen kestävyyden näkökulmasta.
Kokonaisvaltaisella kestävyydellä tarkoitamme
elonkirjon monimuotoisuutta eli ekologista kestävyyttä
elollisten yhteyden ja verkostojen kuten ihmisten välisen kanssakäymisen kestävyyttä eli sosiaalista kestävyyttä
yhteisen tarinan etsimisen ja vaalimisen kestävyyttä eli kulttuurista kestävyyttä
elon eli toimeentulon ja talouden kestävyyttä eli ekonomista kestävyyttä.
Taitavan osallistumisen periaatteet:
Yhteisen pyrinnön huomioiminen
Säätiön hallituksen ja sitä tukevan aktiivisen lähipiirin yhteinen pyrintö eli sosiokraattinen ajuri (main driver) on säätiön sääntöihin kirjattu pyrkimys tukea parhaalla mahdollisella tavalla kokonaisvaltaisen kestävyyden tutkimista ja opettamista, maalle ja sitä hoitavalle yhteisölle omistautuen, maata omistamatta.
Meitä yhdistää tämän pyrinnön palveleminen. Emme edellytä toisiltamme muuta kuin osallistumista yhteistä pyrintöämme tukevaan toimintaan kukin itselleen parhaaksi katsomallaan tavalla ja omien voimavarojensa sallimissa rajoissa.
Päätöksenteon periaatteet
Teemme suostumukseen perustuvia päätöksiä sosiokraattisen mallin mukaisesti pyrkien ratkaisuihin, jotka ovat riittävän hyviä nyt ja riittävän turvallisia kokeilla. Etsimme yhteisen pyrintömme, eli säätiön tarkoituksen kannalta parasta mahdollista ratkaisua kaikki näkökohdat ja mahdolliset huolet huomioiden. Päätöksiä arvioidaan uudelleen sovittuna ajankohtana. Päätöksiä on aina tarvittaessa mahdollista muuttaa.
Yhteisen ajan kunnioittaminen
Perehdyn parhaan kykyni mukaan kokouskäytäntöihin ja -roolehin ja kaikkeen päätöksentekoon liittyvään materiaaliin omalla ajallani ennakkoon, jotta voimme käyttää mahdollisimman tehokkaasti yhteiseen päätöksentekoon varatun ajan.
Mikäli osallistun ensimmäistä kertaa, tai en ole ehtinyt perehtyä käytäntöihin ja dokumentteihin, luotan luotsin kykyyn ohjata päätöksentekoa kohti yhteisen pyrintömme kannalta parasta mahdollista ratkaisua. Hyväksyn sen, että päätöksenteon luotsaaminen voi edellyttää puheenvuoroni keskeyttämistä.
Esitän pyrintöhin ja päätösesityksiin liittyviä kysymyksiä ja kommentteja mahdollisuuksien mukaan ennakkoon dokumenttien kommenttiosoissa, jotta niihin voidaan vastata jo päätöspiirin valmisteluvaiheessa, ja vastaukset ovat kaikkien piiriin valmistautuvien luettavissa.
Etäosallistumista varten varaan rauhallisen tilan, jossa kykenen käyttämään kokouksen kulkua sujuvoittavia reaktionäppäimiä.
Kun otan vastaan roolin, kertaan roolin kuvauksen ja siihen liittyvät tehtävät.
Taitava osallistuminen päätöksentekoon
Kunkin päätöksen kohdalla pyrin keskittymään käsittelyssä olevaan jännitteeseen ja siitä nousevaan pyrintöön säätiön tarkoituksen kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun löytämiseksi. Tuon julki kaikki ne tiedot, tunteet, kysymykset ja huolet, joiden arvioin edistävän juuri tämän pyrinnön parasta mahdollista toteuttamista. Mikäli tiedossani on päätösesitystä parempi tapa edistää yhteistä pyrintöä, teen vastalauseen, minkä jälkeen osallistun kohtuullisessa ajassa esitettävän uuden päätösesityksen muotoiluun. Mikäli paremman ratkaisun etsiminen ei estä minua sallimasta esitetyn päätöksen hyväksymistä toistaiseksi voimassa olevana, esitän vastalauseen sijasta huolen, ja toimin aktiivisesti uuden esityksen tekemiseksi.
Yhteisten työskentelyperiaatteiden kunnioittaminen
Säätiön aktiivisilla toimijoilla on käytettävissään Google Drive -dokumenttikansioita, Miro kanban-taulu sekä hallituksen sähköpostilista. Päätösasioiden valmistelu tapahtuu näillä alustoilla.
Ikikaiku-sähköpostilista on tarkoitettu ensisijaisesti tiedotteiden ja kutsujen lähettämiseen kaikille toiminnasta kiinnostuneille. Listalla on yli sata tilaajaa, joista monet kaipaavat asiallista tiedotusta ilman, että sähköpostilaatikko kuormittuu keskusteluista. Käytä harkintaa laajan tiedotuslistan käytössä. Päätösten valmisteluun liittyvä keskustelu pyritään käymään dokumenttien kommenttiosioissa tai dokumenttien puuttuessa miro-taululla. Jos haluat antaa hallitukselle ja aktiivipiirille palautetta, tee se käyttämällä osoitetta hallitus@ikikaiku.fi jos sinulla on säätiön toimintaa koskevia yleisiä kysymyksiä, voit lähettää ne osoitteeseen info@ikikaiku.fi jota lukevat puheenjohtaja, asianhoitaja sekä mahdollisesti myöhemmin myös toiminnanjohtaja.
Omien tunteiden huomioiminen
Huolehdin siitä, että myös päätöksentekoon liittymättömät Ikikaiku-toiminnassa syntyneet, tai siihen vaikuttavat tunteeni tulevat kuulluiksi ja kohdatuiksi joko loppuiirissä, kuukausittaisessa jakamispiirissä, keskusteluissa piirin hyvinvointihenkilön kanssa, kahdenkeskisissä keskusteluissa tai ulkopuolisen välittämässä sovittelussa. Suhtaudun avoimesti ja myönteisesti minulle esitettyihin keskustelu- ja sovittelukutsuihin.
Turvallisemman toimintaympäristön luomiseksi pyrimme noudattamaan parhaan kykymme mukaan seuraavia periaatteita:
Luottamus
Luotamme ihmisen hyvään tahtoon ja pyrkimykseen tehdä parhaansa.
Tasavertaisuus
Kohtaamme toisemme tasavertaisina ja otamme täyden vastuun omasta toiminnastamme asettamatta muita itsemme yläpuolelle vastuunkantajiksi tai alapuolelle johdettaviksi. Vastaamme tekojemme lisäksi tekemättä jättämisistämme. Tiedostamme, että yhteiskunnan valtarakenteet vaikuttavat meihin kaikkiin, joten pyrimme tutkimaan omia etuoikeuksiamme ja olemaan niistä tietoisia sekä aktiivisesti tarjoamaan tilaa niille, joilla on vähemmän etuoikeuksia.
Totuudellisuus
Sanomme sen, mitä todella tarkoitamme, emmekä jätä sitä sanomatta. Emme puhu itseämme vastaan. Emme puhu toisista pahantahtoisesti emmekä ylipäätään puhu luvatta muiden yksityisasioista. Puhumme ihmisille, emme ihmisistä. Valjastamme sanojemme voiman palvelemaan totuutta ja rakkautta.
Avoimuus
Emme oleta mitään, emmekä varsinkaan reagoi oletuksien varassa. Uskallamme kysyä, kun emme jotain tiedä. Kerromme, mitä haluamme. Selkeällä viestinnällä vältämme väärinkäsityksiä, surua ja kuohuntaa. Emme määrittele toistemme tunnetiloja, vaan kysymme, kuuntelemme ja pyrimme ymmärtämään niitä. Jo tällä yhdellä sopimuksella voimme tehdä yhteistoiminnastamme sujuvaa.
Itsen kuuntelu
Pyrimme tekemään parhaamme. Kyvykkyytemme vaihtelee. Terveenä pystymme parempaan kuin huonokuntoisena. Vältymme itsesyytöksiltä, katumukselta ja kohtuuttomuudelta, kun pyrimme aina parhaimpaamme: emme enempään emmekä vähempään. Huomioimme ja hyväksymme toistemme tunne- ja vireystilat. Pyrimme kohtaamaan omat tunteemme ja tarpeemme niiden taustalla sekä ottamaan vastuun tarpeittemme täyttymisestä.
Rajojen kunnioittaminen
Emme ota itseemme. Mikään, mitä muut tekevät, ei ole meidän aiheuttamaamme. Muiden teot ovat heijastuksia heidän todellisuudestaan ja unelmistaan. Säästämme itseämme tarpeettomilta kärsimyksiltä ja uhriutumiselta, kun emme antaudu muiden teoille ja mielipiteille. Pyrimme tunnistamaan, huomioimaan ja kunnioittamaan sekä omia että toisten rajoja.
Tutkiva, avoin mieli
Kyseenalaistamme vallitsevat ja omat käsityksemme totuudesta ja opettelemme havainnoimaan pyrkimyksiä ja todellisia viestejä sanojen takana.
Viimeksi päivitetyn version pystyy aina lukemaan täältä