Kiinteistölahjoittajan tarina

Eila *1962, Ylä-Savo

Koen uutta tulevaisuususkoa, kun voin ylläpitää nykyistä asumustani ja tätä maapalaa, ehkä hiukan kehittää sitä seuraavalle omistautujalle, joka jatkaa työtäni ja rakastaa sitä, mitä tekee. Rakastaa tätä paikkaa. Ehkä jopa elää siitä.

Tälle Tarinalle voisi olla monta alkua.

Alkaisinko siitä, kun 60-luvun lopulla, vain seitsemän vuotiaana, näin TV-ohjelman teollisuuden saasteista? Vai siitä, kun katsoin kesällä mummoni lypsävän ainoata lehmäänsä, ja halusin itselleni elämän, jossa minulla olisi lehmä jota lypsää kesäaamuisin laitumen reunalla? Vai siitä, kun huomasin, että en oikeastaan halua elää ehdoilla, joita yhteiskunta tarjoaa ainoina mahdollisuuksina? Järjestelmässä, jossa minulla on merkitystä vain, jos olen nimetön osa jotain, jonka arvoja en vilpittömästi voi omaksua.  

Joka tapauksessa olen välillä yrittänyt rakentaa elämää, jossa elämisen taso ei olisi riippuvainen elintasosta, vaan sen merkitykset löytyisivät siitä hetkestä, jossa olen. Maan tuoksu, tuulen ääni, aamuaurinko ja ajatukset alkavan päivän töissä omassa elinpiirissäni. Elämä, jota rytmittää vuodenkierto. 

Uudet alut ovat romahtaneet milloin resurssien puutteeseen, kumppanin erilaisiin tai yhtäkkiä muuttuneisiin arvoihin tai siihen, että en vaan ole jaksanut puskea sen harmaan kiven läpi, vaan olen antanut periksi.

Nyt kun lähestyn vanhuutta ja huomaan, että ei ole enää mieltä kuluttaa voimia ja resursseja rakentaakseen jotain, jonka seuraava omistaja repii ja muuttaa joksikin muuksi, koen uutta tulevaisuususkoa, kun voin ylläpitää nykyistä asumustani ja tätä maapalaa, ehkä hiukan kehittää sitä, seuraavalle omistautujalle, joka jatkaa työtäni ja rakastaa sitä, mitä tekee. Rakastaa tätä paikkaa. Ehkä jopa elää siitä.

Ikikaiku elämänperintösäätiö mahdollistaa tämän. Antaa aikanaan ihmisille tilaisuuden elämäntapaan, joka ei kuluta enempää, kuin tuottaa. Seuraava omistautuja voi aloittaa ilman, että pitää hankkia vuosikausien säästöt. Ilman, että voimat loppuvat ennen kuin haluttu elämä alkaa. Ilman että on valtavassa riippuvuussuhteessa talousjärjestelmään. Samalla hän voi nauttia yhteisön tuesta ja tukea yhteisöä. 

Sitten joskus Tarina jatkuu…

…niinkuin vuodenkierto. Taas seuraava sukupolvi aloittaa ja aikanaan siirtää Tarinan ja työnsä aikaansaannokset seuraavalle sukupolvelle.